23-11-12

VRT heeft meerjarenplan voor meer besparingen klaar

VRT.jpgDe VRT moet op zoek gaan naar bijkomende efficiëntiemaatregelen. De beschikbare middelen uit de dotatie en uit reclame-inkomsten zullen de volgende jaren niet meer volstaan. Een en ander werd uitgewerkt in een meerjarenplan dat door de Raad van Bestuur werd goedgekeurd, en gisteren aan de vakbonden werd toegelicht.

Alle Vlaamse overheidsinstellingen moeten besparen, ook de VRT. Bijkomend heeft de aanhoudende crisis heeft een effect op de reclame-inkomsten, die geen gelijke tred meer houden met de stijgende kosten. En bovendien was er in de huidige overeenkomst al een efficiëntieoefening voorzien.

Dus zal de broeksriem de komende jaren nog moet aangehaald worden. Volgens het opgestelde meerjarenplan moet een efficiëntie van 7,8 miljoen euro gerealiseerd worden, het jaar nadien 10,6 miljoen euro en in 2015 13,8 miljoen euro. Dat wil de VRT doen door gerichte efficiëntieoefeningen.

Deze kunnen ook deels een invloed hebben op het personeelseffectief. De directie schat dat de VRT het de volgende drie jaar telkens met 40 mensen (VTE) minder zou kunnen doen. Maar dat zal nog in nauw overleg met de vakbonden worden besproken. Er is alleszins niet de intentie om over te gaan tot naakte ontslagen.

Een en ander doet niet af van de intentie van de VRT om blijvend verder te bouwen aan zijn succesvol radio- en tv-aanbod. Dat is immers het kloppend hart van de omroep. Ook wil de VRT de Vlaming volgen in zijn nieuwe mediagebruik om hem ook in de toekomst goed te kunnen bedienen.

'We hebben de voorbije jaren al zwaar geknipt in onze uitgaven', zo zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter. 'We beseffen dat we de afgelopen jaren al veel inspanningen gevraagd hebben van onze mensen. Daarom willen we samen met ons personeel en onze vakbonden op zoek gaan naar slimme efficiëntie en het optimaliseren van processen waar het kan. De openbare omroep is nog steeds erg geliefd bij de Vlaming, zo bleek de afgelopen tijd. Het komt er nu op aan om, met doordachte efficiëntie-ingrepen en een resolute focus op aanbod, ons voor te bereiden op de toekomst', zo besluit de gedelegeerd bestuurder van de VRT.

bron: tvvisie

Lisbeth Imbo maakt eindejaarsprogramma voor Canvas

384333535.jpgLisbeth Imbo werkt aan ‘Tafel 13’, een talkshow waarin ze samen met enkele gasten terugkijkt op 2012 en vooruitblikt naar 2013. Dat meldt de omroep.

We kennen Lisbeth Imbo vooral als gastvrouw van ‘De Ochtend’ op Radio 1. Haar plekje bij de radio ruilde ze vorige zomer in voor het tv-programma ‘Login’ op Canvas. In dit programma, dat Imbo presenteert, worden buitenlandse reportages uitgezonden.

Maar nu stopt ze ook met de presentatie van ‘Login’ om aan de nieuwe talkshow ‘Tafel 13’ te werken. De presentatie van ‘Login’ wordt overgedragen aan Riadh Bahri, die zijn debuut maakt als presentator op de televisie.

‘Tafel 13’ zal tijdens de laatste week van het jaar uitgezonden worden in de plaats van ‘Reyers Laat’. Het programma ‘Tafel 13’ zal te zien zijn van 25 tot 28 december, telkens om 22.30 uur.

bron: http://focus.knack.be

22-11-12

Basketter Tomas Van Den Spiegel wint 'De Slimste Mens Ter Wereld'

1346876941.jpgBasketbalspeler Tomas Van Den Spiegel heeft zich gekroond tot "De Slimste Mens ter Wereld".Tomas Van Den Spiegel, basketter bij eersteklasser Telenet Oostende.  Won de finale, weliswaar nipt, tegen de West-Vlaamse Magali Cobbaert. Een vraag over textielondernemer Roger De Clerck bracht uiteindelijk de beslissing. Met het trefwoord Boer Clerck herleidde Van Den Spiegel net op tijd de score van Cobbaert tot 0.

Van Den Spiegel is de negende winnaar van de quiz die dit seizoen voor het eerst te zien was op VIER. Vorige winnaars waren Alain Grootaers, Stany Crets, Bert Kruismans (die tussendoor ook "Allerslimste Mens" werd), Wouter Deprez, Steven Van Herreweghe, Annelies Rutten, Freek Braeckman en Linda De Win.

In het eerste seizoen op VIER - daarvoor was de quiz te zien op Eén - haalde "De Slimste Mens ter Wereld" gemiddeld 827.764 kijkers per aflevering (tot voor de finale). Volgens de tv-zender was de quiz marktleider en haalde hij een gemiddeld marktaandeel van 30 procent in de VIER-doelgroep (18- tot 54-jarigen). Dat aandeel liep tijdens de finaleweek op tot 38 procent, luidt het. De eerste aflevering (gemiddeld 1.045.764 kijkers) lokte de meeste kijkers, maar ook tijdens de finaleweek werd de kaap van een miljoen kijkers een paar keer gerond.

"We zijn aan het bekijken of er een volgende reeks zal komen", luidt het bij VIER. "Dat zal ten vroegste volgend najaar zijn." Tijdens het voorjaar van 2013 zullen op VIER elke werkdag twee Woestijnvis-quizzen te zien zijn: "De Slimste Gemeente van Vlaanderen" met Michiel Devlieger en Sven De Leijer, en een nieuwe quiz met Steven Van Herreweghe.