26-04-12

Uitgebreidere Canvas met elk uur nieuws, veel docu en ontspanning

Canvas start vanaf maandag 14 mei met uitzenden om 14 uur en wordt zo een volwaardige zender. De grootste verandering daarbij: de VRT-zender brengt in de nieuwe middagprogrammering elk uur een nieuwsupdate. "Als Canvas een zender is die de actualiteit claimt, kan je het niet langer maken om pas om 20 uur uit te zenden", zegt netmanager Mark Coenen.

Canvas staat voor de grootste vernieuwing sinds zijn start. "Het wordt een historisch moment. Als volwaardige tv-zender kunnen we vanaf 14 mei onze openbare opdracht nog beter vervullen", stak Coenen donderdag tijdens de persconferentie van wal. Leo Hellemans, directeur Media van de VRT, wuifde de commotie over de derde zender weg en onderstreepte dat het in wezen gaat om "de ontkoppeling van Ketnet en Canvas". "We krijgen nu twee volwaardige zenders. Dat is wat telt."

Canvas-logo-wit.pngCoenen ziet tal van voordelen nu Canvas vanaf 14 uur kan uitzenden. "De media zijn een soort raket die elke dag door de dampkring vliegt die Vlaanderen is. Canvas is het hitteschild dat nodig is om de wereld te vatten en in een begrijpbare context te plaatsen."

Canvas is en blijft een actuagedreven zender en nieuws en duiding blijven dus de speerpunten in de programmering, aldus Coenen. "Canvas wordt geen nieuwszender. We willen wel een vaste afspraak met de kijker en brengen daarom elk uur een nieuwsoverzicht via een voice-over", aldus Coenen.

Naast de nieuwsupdate elk uur, die honderd seconden duurt, krijgt belangrijk nieuws altijd voorrang en dat nieuws kan de reguliere programma's onderbreken. "Een aantal interessante nieuwsstromen kunnen we nu niet volgen, maar die kunnen wel perfect ingepast worden in de programmering. Dat kan bijvoorbeeld de aankondiging van Tia Hellebaut zijn dat ze opnieuw stopt met hoogspringen of dat kan Barack Obama zijn die iets belangrijks zegt." Als een programma door de actualiteit onderbroken wordt, schuift dat door naar de volgende dag.

Voortaan komt er twee keer per week een uitzending van 'Villa Politica', elke woensdag en donderdag. Vanaf het najaar zendt het politiek actuaprogramma ook één keer per maand uit vanuit het Europees Parlement in Brussel. Andere sterkhouders blijven 'TerZake', 'Vranckx', 'Reyers Laat' en 'Panorama'. De openbare omroep besliste om nog meer te investeren in eigen producties voor 'Panorama' en 'Vranckx'.

In het tijdsslot van 14 tot 15 uur komen er herhalingen van 'Vranckx' (maandag) en 'Reyers Laat' (dinsdag en vrijdag). "Dat gebeurt ook op vraag van de kijker, die vindt dat die uitzendingen soms laat beginnen", aldus Coenen.

De commentaren zijn gesloten.