20-03-12

Regionale omroepen kwaad op reclamepraktijken van VRT

vrt.jpg.h380.jpg.568.jpgEnkele regionale omroepen hebben zich bij de VRT beklaagd omdat die adverteerders bij hen wegsnoept. Ze beschuldigen de openbare omroep ervan marktverstorend te werken. Dat schrijft De Morgen.

De klacht komt van de West-Vlaamse regionale zenders WTV en Focus. Zij schreven daarover begin maart een brief naar de VRT. Het Oost-Vlaamse AVS sluit zich daar deze week bij aan. De drie zenders vinden dat de VRT de laatste maanden wel erg intensief probeert om regionale adverteerders te overtuigen om reclamecampagnes te boeken tijdens de regionale ontkoppeling van Radio 2.
 
Volgens de omroepen prospecteert de VRT daarbij op systematische wijze het klantenbestand van de regionale omroepen. Daarbij zouden de adverteerders ook niet-marktconforme tarieven krijgen. Zo moest een adverteerder slechts 3.500 euro betalen voor een campagne die twee weken liep op zowel Radio 2 Oost- als West-Vlaanderen. Een kaakslag, vinden de regionale omroepen.
 
VRT ontkent

Enkele Vlaams parlementsleden die in de commissie media zitten, voelen minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) vandaag aan de tand over de zaak. Sandra De Preter, de gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, ontkent in een antwoord aan de West-Vlaamse omroepen dat de VRT te lage prijzen aanrekent voor de regionale radioreclame.
 
Volgens De Preter is het beleid rond de werving van regionale reclame niet meer gewijzigd sinds sinds 2008. Wel nieuw is dat er sinds oktober vorig jaar een nieuwe reclameverkoopster is voor Oost- en West-Vlaanderen. Zij werkte vroeger bij AVS en kent de regionale reclamemarkt dus erg goed.

De commentaren zijn gesloten.