30-09-11

Nieuw gezicht voor Vlaanderen vakantieland

Vers bloed voor Vlaanderen vakantieland: op zaterdag 1 oktober maakt de 26-jarige Tatyana Beloy de sprong naar 827743536.jpghet Eén-programma. Tatyana, dochter van een Belgische moeder en een Congolese vader, kent u van de Ketnetreeks Spring waarin ze Karima speelde.

Ze toerde door Vlaanderen en Nederland met de musical Jungle book en speelde gastrollen in Witse, De Rodenburgs, FC De Kampioenen en Zone Stad. Ze is net terug van een verblijf van twee jaar in Los Angeles waar ze een acteursopleiding volgde. In haar eerste reportage trekt ze naar Maaseik en Ophoven.

29-09-11

VRT-journalisten geweerd van proces-Janssen

De voorzitter van het assisenproces tegen Ronald Janssen, Michel Jordens, heeft de journalisten van 1915613348.jpgVRT-televisie en van deredactie.be twee dagen de toegang tot het proces ontzegd. Dat gebeurde na een incident met vertoonde tv-beelden, maar de VRT heeft gezegd dat haar niets te verwijten valt. Jordens reageert daarmee op het feit dat er in het VRT-journaal van 13 uur foto's te zien waren van de huiszoeking bij Ronald Janssen.

"Ik heb de foto's op het VRT-journaal gezien en dat waren die zoals ze hier in de zaal getoond zijn. De uitleg over hoe ze aan de beelden zijn geraakt, bevredigt mij niet helemaal", zegt Jordens.

"De accreditaties van de journalisten van de VRT-televisie worden ingetrokken", aldus Jordens. "Om geen oorlog binnen de persorganen te ontketenen, wordt die maatregel beperkt tot vandaag en vrijdag".

Dat betekent dat zowel de assisenzaal als de relaiszaal in het gebouw verboden terrein zijn. "Men moet eens zijn eigen moraliteit in vraag stellen", voegde Jordens er nog aan toe.

VRT: "We hebben ons aan de afspraken gehouden"

In een officiële mededeling zegt de VRT-hoofdredactie de beslissing van Jordens te betreuren. Ze wijst erop dat vrt-journalisten-we-hebben-niets-verkeerd-gedaan-id2085273-515x0.jpgde VRT zich aan de afspraken van het Hof heeft gehouden, en dat er geen beelden gemaakt zijn in de rechtszaal. "De herkomst van de foto's valt onder de Wet op het bronnengeheim van 7 april 2005, die journalisten het recht en zelfs de plicht geeft om vertrouwelijke bronnen te beschermen", aldus nog de mededeling.

VRT Nieuws benadrukt ook dat het verantwoord met het bronnenmateriaal is omgesprongen. "(...) De foto’s die we getoond hebben, hadden een publiek karakter. Ze zijn door de voorzitter van het assisenhof zelf getoond in een publieke zitting. We hebben bovendien bewust geen slachtoffers in beeld gebracht, uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Tot slot waren alle foto’s die we in "Het journaal" getoond hebben journalistiek relevant. Het borstelmateriaal voor vuurwapens gaat bijvoorbeeld in tegen de eerdere verklaring van Janssen dat hij niet over een vuurwapen beschikte", zegt Tim Pauwels, de voorzitter van de Deontologische Adviesraad van VRT Nieuws.

De mededeling eindigt met een oproep. De hoofdredacteurs vragen de voorzitter om zijn beslissing "dringend te herzien. Dat journalisten op deze manier verhinderd worden om hun job te doen, schept een gevaarlijk precedent voor de toekomst."

"Serieuze beperking journalistieke vrijheid"

Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten is het niet eens met de "uitwijzing" van de VRT-journalisten. "Er worden beelden getoond met een belangrijke toegevoegde waarde. Er is geen reden waarom we ze niet zouden mogen tonen. Er wordt geen privacy geschonden en het proces wordt niet bemoeilijkt. Dit is een serieuze beperking van de journalistieke vrijheid."

Deltour heeft het nog over "een heel belangrijk precedent, een negatief precedent. Op die manier journalisten uit een proces weren: dit mag niet opnieuw gebeuren. We gaan er op alle mogelijke manieren tegen protesteren, tot het hoogste niveau toe. Want dit is niet voor herhaling vatbaar."

Advocaat Hans Rieder noemt het "een aanfluiting van de rechtsstaat. Als men van mening is dat iemand een fout heeft begaan, dan moet men een proces tegen die persoon beginnen. Men moet geen paternalistische uitspraak doen en zeggen "nu mag je twee dagen niet komen.""

28-09-11

Voetbalkijkers verhuizen mee met uitzendrechten

De voetbalfans zijn hun favoriete sport gevolgd naar vtm. De voorbije zondagen stemden gemiddeld 400.000 3000193013_1_7_emdVGUH9.jpgkijkers af op ’Stadion’, de nieuwe voetbalshow van de commerciële omroep. Dat zijn er nagenoeg even veel als voor ’Studio 1’ op Eén in dezelfde periode vorig jaar. De digitale aanbieders, Belgacom en Telenet, spinnen naar eigen zeggen allebei garen bij de nieuwe verdeling van het voetbalcontract. In het vorige voetbalseizoen zaten de uitzendrechten voor de samenvattingen van het eersteklassevoetbal bij VRT. Met ’Studio 1’ wist de openbare omroep toen tussen 300.000 en 500.000 kijkers te boeien op vrijdag, zaterdag en zondag. Deze zomer werden de rechten verkocht aan vtm, dat ’Stadion’ van onder het stof haalde op de drie matchavonden. Na de zevende speeldag blijkt dat de kijkers zonder morren zijn gevolgd. Op vrijdag en zondag haalt ’Stadion’ nagenoeg dezelfde kijkcijfers als ’Studio 1’ vorig jaar. Enkel de uitzending van zaterdagavond blijft wat achter.

"Dat kan wellicht worden verklaard doordat de grote clubs de afgelopen maanden zelden op zaterdag hebben gespeeld", zegt Dirk Deferme, chef sport bij vtm. Volgens Deferme zit er nog een beperkte groeimarge op de kijkcijfers. "’Stadion’ blijft een leerproces, we hebben bijzonder weinig voorbereidingstijd gehad."De rechtstreekse uitzendingen van het Belgische voetbal zijn sinds dit seizoen verdeeld tussen Telenet en Belgacom TV. Telenet mag elke speeldag de drie belangrijkste wedstrijden uitzenden. Belgacom krijgt de ’overschotjes’, maar is daar niet ontevreden mee. "Het aantal abonnees gaat in stijgende lijn", zegt Jan Margot van Belgacom.

"De vijf voetbalwedstrijden die wij elke speeldag uitzenden kunnen nu zonder meerkost worden bekeken, waardoor we zelfs meer kijkers hebben dan toen het voetbalcontract nog exclusief bij ons zat."

Ook Telenet maakt gewag van aanzienlijke aantallen extra klanten. Beide bedrijven wachten evenwel tot de kwartaalresultaten worden bekendgemaakt, op 28 oktober, om precieze cijfers te geven.

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende