15-07-11

VMMa ontgoocheld in nieuwe beheersovereenkomst VRT

'De nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse Gemeenschap is slecht nieuws voor de VMMa en de logo_VMMa_tekst.pngandere commerciële omroepen in Vlaanderen.' Dat zegt Peter Quaghebeur, algemeen directeur van de Vlaamse Media Maatschappij (moederbedrijf van onder meer vtm en 2BE) in een reactie.
 
In de nieuwe beheersovereenkomst staat dat de VRT een derde televisiekanaal krijgt. Dat kanaal zal zich richten op kinderen en jongeren. 'De VRT heeft geen derde kanaal nodig, ze hebben al een marktaandeel van meer dan veertig procent', zegt Quaghebeur. VMMa heeft met JIM en vtmKzoom zelf twee zenders in huis voor kinderen en jongeren.

De komst van een derde televisiekanaal hing al een tijdje in de lucht. 'We hebben daar al van in het begin tegen geprotesteerd, maar de Vlaamse regering hield duidelijk geen rekening met de bezwaren van de commerciële omroepen', aldus Quaghebeur. 'Komt daarbij dat het opstarten van een nieuw analoog kanaal technisch gezien de ontwikkeling van digitale kanalen tegenhoudt.'

De topman van de VMMa is eerder negatief als het over het welslagen van een publieke kinder- en jongerenzender gaat. 'Voorbeelden in het buitenland hebben al aangetoond dat het openbare zenders niet lukt.'

Ondanks alles is Peter Quaghebeur naar eigen zeggen niet bang voor de komst van het derde kanaal. 'Wij zijn een groot bedrijf in de sector en kunnen wel tegen een stootje, maar ik vrees dat kleinere zenders het moeilijker zullen hebben.' Het derde kanaal van de VRT begint in principe in 2012 uit te zenden.

De commentaren zijn gesloten.