28-02-11

VRT en VTM hebben steeds minder aandacht voor buitenlands nieuws

De aandacht voor buitenlands nieuws in de Vlaamse tv-journaals is tussen 2003 en 2010 met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Leuven. De tendens doet zich zowel bij Eén als VRT en vtm hebben steeds minder aandacht voor buitenlands nieuws.jpgvtm voor. In 2003 namen de VRT en vtm nog respectievelijk 35 en 30 procent buitenlands nieuws op in hun journaals. Dat aandeel daalde nadien geleidelijk tot een dieptepunt begin 2010, toen beide omroepen 10 procent minder buitenlands nieuws brachten.
 
"De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak", nuanceren onderzoekers Julie De Smedt, Marc Hooghe en Stefaan Walgrave enigszins. "Toch is de systematische daling in het buitenlands nieuws opvallend. De invloed van wat er in het buitenland gebeurt op politiek en economisch vlak neemt namelijk toe." Volgens de onderzoekers is de daling ook opmerkelijk omdat nieuwsredacties gemakkelijker en goedkoper dan voorheen nieuws over het buitenland kunnen brengen.
 Uit het onderzoek blijkt ook dat landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en de VS bijzonder veel aandacht krijgen. Latijns-Amerika en Afrika verdwijnen daarentegen helemaal uit beeld.
 
De wetenschappers betreuren tot slot dat het buitenlandse nieuwsaanbod zich vooral toespitst op harde thema's, zoals oorlog en vrede, rampen, criminaliteit en politiek. "Door deze overheersing krijgt de kijker de indruk dat het in het buitenland allemaal gaat om tegenslag, rampspoed, kommer en kwel." De onderzoeksresultaten kwamen er na een analyse van alle 19-uur journaals op Eén en vtm van januari 2003 tot en met juni 2010.

De commentaren zijn gesloten.